LAGA MAT MED BARN

Laga mat med bar – att laga mat tillsammans med familjens yngsta medlemmar är en aktivitet som skapar sammanhållning och en god stämning i familjen. Denna aktivitet leder till en grundtrygghet och att alla får känna sig inkluderade och sedda. Dessutom är matlagning ett perfekt tillfälle för barnen att lära sig allt från grönsakernas namn och färger till att lära sig hantera en kniv, lära sig tvätta händerna och få samtala om både smått och stort med någon som aktivt lyssnar. Matlagning skänker helt enkelt en större rikedom för dig och ditt barn än bara en god maträtt. Det är alltså dags att släppa in barnen i köket!

Laga mat med barn - tips och trix

6 tips för små och stora kockar

Att laga mat med barn kan vara både roligt och stressigt. Som vuxen kan det dyka upp många rädslor och farhågor. Tänk om mitt barn skär sig på kniven, tänkt om hen bränner sig på den varma stekpannan. Att låta ditt barn delta i matlagningen är dock ett perfekt tillfälle för att lära det att laga mat på ett säkert sätt redan från ung ålder. Här kommer därför sex tips som kan förenkla matlagningen för ditt barn:

Laga mat med barn  1. Håll alltid uppsikt – Du som vuxen ska alltid finnas i närheten när ditt barn lagar mat, tanken är ju att ni ska laga mat ihop och skapa en fin gemenskap. Dessutom överblickar du så att allt går rätt till och ser till så att ditt barn inte skadar sig.
  2. Välj rätt utrustning – När man lagar mat finns det en hel del utrustning som ska användas. Att välja rätt sådan är extra viktigt när du lagar mat med barn. Den mesta matlagningen och dess förberedelser sker vid köksbänken. Se därför till att införskaffa en hjälpa till pall eller kökspall så att ditt barn kommer i rätt höjd. Det är mycket bättre än en hal köksstol. Välj därefter rätt kniv för ditt barns ålder. Riktigt små barn ska såklart hellre skära med en besticks-kniv än med en vass kniv.
  3. Väl recept tillsammans – Låt ditt barn vara delaktig i att välja vad ni ska laga. Eftersom att det är ditt barn som är superkocken kan ni såklart välja hens favoritrecept.
  4. Tvätta händerna – Lär ditt barn att alltid tvätta händerna innan matlagningen kan börja – och givetvis även efteråt. Med en hjälpa till pall når ditt barn enkelt fram till vasken för att göra det på egen hand.
  5. Provsmaka mycket – Det bästa barn vet med att laga mat är såklart att få provsmaka den. Dessutom är det både roligt och gott att få smaka av. Smaka därför ofta på maten för att säkerställa att exakt rätt kryddor finns med.
  6. Ge egna uppgifter – Om ditt barn är lite äldre kan du med fördel delegera ut uppgifter som hen ska ta hand om. Be ditt barn att skära all gurka, mosa potatisen till potatismoset eller skölja av tomaterna. Då får ditt barn känna sig både duktigt, självständigt och stort.

Laga mat tillsammans med barn

Kom ihåg att ofta berömma ditt barn i köket för hur duktig hen är. På så sätt kan du stärka ditt barns självförtroende och ge det ett intresse av att laga mer mat tillsammans med dig. Att laga mat tillsammans lär ditt barn att behärska nya färdigheter, samtidigt som ni spenderar kvalitetstid ihop mitt i den stressiga vardagen.

Laga detta med ditt barn – superenkla tips

Det kan kännas svårt att klämma in matlagning med ditt barn under vardagens stress. Det ska kanske läsas läxor, tvättas, tränas och städas under de få timmar som finns över mellan dagis och läggdags. Därmed får matlagningen gärna gå så snabbt som möjligt. Att låta ditt barn delta i matlagningen behöver dock inte innebära att det tar extra tid. Om ditt barn får skära grönsaker medan du lagar huvudrätten så spar du tid, samtidigt som ditt barn får delta i gemenskapen och sysslorna. Vad är det då för enkla och snabba rätter som de flesta barn uppskattar att både äta och laga.

Köttfärssås med pasta är en klassiker som alla barn älskar. Här kan du dessutom fylla ut färsen med diverse grönsaker, så får barnen i sig mängder med näring. Morötter och andra finrivna grönsaker passar bra. Låt ditt barn använda sin hjälpa till pall för att skära morötter och gurka till maten.

En annan rätt som går hem hos de flesta barn är en klassisk korvstroganoff som kan serveras med pasta eller ris. Här kan barnet få skära falukorven eller varför inte hälla i tomatpurén samtidigt som det smakar av så att det är gott. Tacos är en annan favoriträtt som de flesta barnfamiljer äter, speciellt på helgen. Majs, körsbärstomater, gurka och sallad är perfekt för barnet att syssla med medan du steket färsen och värmer bröden. Därmed kan tacosen bli till ett fredagsmys såväl vid köksbänken som vid bordet. Barn i olika åldrar är dessutom duktiga på att göra allt från att skölja av grönsaker, rulla brödbullar, vispa och knäcka ägg till att mäta upp med decilitermått, duka bordet och mycket mer. Din egna miniassistent i köket helt enkelt!

En riktigt stor favorit bland barn som många dock missar är den klassiska hemgjorda pizzan. Det är den perfekta maträtten för barnfamiljer som vill ha en snabb middag men samtidigt umgås med barnen och få de att hjälpa till i köket. Dra fram hjälpa till pallen, knåda ihop en deg eller köp färdig och låt ditt barn välja ut och lägga på alla sina favoritingredienser på pizzan. Dessutom kan det få strössla över all riven ost på pizzan, och låtsas att det snöar ost. Allt matlagning kan bli till ett äventyr när barnen är med i köket.

Det viktigaste i köket är inte att det hålls rent och snyggt hela tiden, utan att du och ditt barn får en inspirerande stund tillsammans. Ta tillfället i akt och skapa ett grundläggande matlagningsintresse redan vid ung ålder. Genom att hjälpa dig i köket får ditt barn öva både sin motorik, sin nyfikenhet, bättra på sitt självförtroende och såklart – testa sina smaklökar.

Hjälpa till pall