Baka med barn – tips, trix och enkla recept

Vill du baka med barn? Då har du hamnat helt rätt! Vi ska ge dig våra allra bästa tips och trix för att du ska enkelt kunna baka med barn. Här listar vi även några enklare recept med bakverk som ni kan baka tillsammans med barn. De flesta småbarn älskar att hjälpa till i köket och att baka tillsammans med sina föräldrar. Att baka är både roligt och utvecklande för att barn och genom att engagera ditt barn i bakningen ger du en bra grund till montessoripedagogiken. Som tur är finns det en hel del enkla bakverk som du kan baka tillsammans med ditt barn, vissa av dem kräver inte ens att en ugn används.

Baka med barn
Baka med barn

När du bakar tillsammans med ditt barn är det också ett perfekt tillfälle att öva på hygienen. Låt därför ditt barn använda sin hjälpa till pall för att tvätta händerna före och efter bakningen. Oavsett vilket recept du väljer kommer ni få en riktigt mysig och rolig stund tillsammans i köket. Ett kökspall eller hjälpa till pall underlättar matlagningen och bakningen för ditt barn, samtidigt engagerar du ditt barn i vardagliga sysslor och ni kan ha riktigt roligt tillsammans.

Tips för att baka med ditt barn

Baka tillsammans med barn

Att baka tillsammans med barn kan vara fantastiskt roligt, men det kan också vara påfrestande när de bara vill slicka på visparna och äta upp all smet. Dessutom händer det lätt att intresset försvinner innan bakningen är färdig. Välj därför att baka enkla bakverk, då kan ni ha roligt tillsammans under hela baksessionen. Det är också vårt första tips för att lyckas med bakningen med ditt barn.

 1. Välj enkla bakverk – Det kan kännas lockande att baka något avancerat men barnens tålamod räcker inte alltid till. Välj därför något gott som tar max 15 – 20 minuter att baka. Chokladbollar är det ultimata bakverket för både små och stora barn.
 2. Håll barnens nivå – Kom ihåg att du bakar med dina barn för deras skull, för att de ska ha roligt och få en kul stund med dig. Håll därför bakningen på deras nivå. Smeta lite smet på näsan, rulla ”hundbajs” av chokladbollsmeten och annat som de tycker är kul. På så sätt kan du väcka och bibehålla barnens bakintresse.
 3. Bjud över mormor på fika – Ditt barn kommer tycka att det är extra kul att baka om mormor, farmor eller någon annan kär bjuds över för att äta fikat. Då får ditt barn dessutom ett mål med sitt bakande och har ett syfte med att avsluta det.
 4. Ta fram ett fint förkläde – Gör bakningen till ett roligt event. Ta fram fina förkläden och en hatt att baka i, då blir det ännu roligare att baka.
 5. Ställ in hjälpa till pallen – Se till så att ditt barns hjälpa till pall är i rätt nivå för köksbänken eller det matbord ni ska baka vid. Ställ in plattformen så att den hamnar på rätt höjd för bakningen.
Baka med barn

Baka med barn – Fyra enkla recept som ni kan baka tillsammans

Här listar vi enkla recept för bakverk som är lätta att göra och tar endast max 20 minuter. Då barnen har inte jättemycket tålamod funkar det bäst att börja med enkla och smarriga bakverk som går fort. Här kommer därför fyra recept på enkla bakverk som ni kan baka tillsammans.

Smarriga chokladbollar

Chokladbollar är oftast det första bakverk som föräldrar bakar med sina barn. De är snabba och enkla att göra, och dessutom brukar de flesta barn älska att kladda med händerna. Den största fördelen med smarriga chokladbollar är dock att ingen varm ugn behöver användas för att baka, därmed kan äldre barn baka dessa helt på egen hand.

För att göra chokladbollar behöver du följande:

 • 100 g smör
 • 1 dl socker
 • 3 msk kakao
 • 1 msk vaniljsocker
 • 3 dl havregryn
 • 3 msk kallt kaffe
 • Kokosflingor

Ditt barn kan enkelt stå på sin hjälpa till pall och röra ihop alla dessa ingredienser direkt vid diskbänken eller matbordet. När alla ingredienser är hoprörda rullas smeten till små bollar som sedan rullas i kokosflingorna. Efter att chokladbollarna stelnat en timme i kylskåpet är de redo att ätas.

Goda chokladmuffins

Ett annat enkelt bakverk som barn tycker om att både baka och äta är muffins. Det går snabbt att baka muffins och du behöver endast få ingredienser. Detta bakverk är helt enkelt perfekt när du får oväntat besök och vill bjuda på fika!

Det som behövs för att baka 12 muffins är:

 • 2 st ägg
 • 100 g smör
 • 2 dl socker
 • 1 dl mjölk
 • 2 tsk bakpulver
 • 3 dl vetemjöl
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 2 msk kakao

Börja med att smälta smöret och låt det svalna. Vispa sedan ägg och socker poröst och blanda ner vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i smeten. Tillsätt därefter det smälta smöret och mjölken i smeten samtidigt som du vispar. Häll upp smeten i 12 muffinsformar och grädda bakverken mitt i ugnen på 200 grader under 15 minuter.

Klassisk kladdkaka

Ett bakverk som har blivit en riktig klassiker i de svenska hemmen är kladdkakan. En riktigt kladdig kladdkaka uppskattas av de flesta, såväl barn som vuxna. Numera är det ofta just kladdkaka som serveras på fikarasten istället för kanelbullar. Kladdkaka har ett riktigt enkelt recept som är svårt att misslyckas med. Med få ingredienser och snabb bakning kan du enkelt göra en god kladdkaka med ditt barn.

Det du behöver för att göra en kladdkaka är:

 • 100 g smör
 • 2 ½ dl socker
 • 2 ägg
 • 1 dl vetemjöl
 • 3 msk kakao
 • 1 tsk vaniljsocker

För att baka en kladdkaka börjar du med att sätta ugnen på 175 grader. Sedan smälter du smöret i en kastrull och låter det svalna. Visa ihop sockret och äggen till en luftig och porös smet. Rör därefter ner de övriga ingredienserna och blanda väl. Häll upp din färdiga smet i en smord form, gärna med avtagbar kant. Därefter gräddar du kakan i mitten av ugnen under 15 minuter. Dekorera gärna kladdkakan genom att pudra florsocker över den när kakan svalnat.

Detta är ett bakverk du och ditt barn verkligen kommer att älska!

Juliga pepparkakor

Pepparkakor är det perfekta, enkla bakverket att sysselsätta ditt barn med. För att göra pepparkakor behöver du inte ens något krångligt recept, runt juletider brukar det nämligen säljas färdig pepparkaksdeg i de flesta mattaffärer.

Ta fram pepparkaksdegen och kavla ut. Sedan kan ditt barn stansa ut pepparkakor med hjälp av roliga figurer. Det roligaste väntar dock efter att pepparkakorna har gräddats. Då är det nämligen dags att dekorera dem med kristyr. Du kan antingen göra egen kristyr eller köpa färdig på tub. Om du vill ha det extra enkelt kan du och ditt barn dessutom dekorera köpta pepparkakor. Allt för att få en mysig stund tillsammans utan krångel.

Hjalpatillpall.se