Stå Upp – Hjälpa till pall

Ståpall för barn skapar små mästerkockar

Att laga mat kan vara avancerat, speciellt när du bara har en hand fri. Vad är svårare än att hålla ett litet barn på höften samtidigt som potatisen ska hällas av och köttet ska vändas i stekpannan. Det är här en stå upp hjälpa till pall kommer in i bilden. Med den får du nämligen tid över till både matlagning och till att inkludera ditt barn i det.

Nyfikna barn hör hemma i köket, och med en stå upp hjälpa till pall är de extra välkomna att delta i kökets alla sysslor. Med hjälp av en stegpall för barn kan de nämligen sköta sig själva och få ta del av matlagningen på sin egen nivå. Istället för att ditt barn ska gråta på höften kan det istället få utlopp för sin kreativitet och nyfikenhet genom att lära sig att skära gurka på sin alldeles egna barnpall.

Låt ditt barn bli kökets kung genom att guida det till hur man skär gurka, dekorerar pannkakor med blåbär för att skapa små ansikten och häller upp i decilitermått. På så sätt ökar du ditt barns självförtroende och ditt barn får känna sig stolt. Läs mer om enkla maträtter som du kan laga tillsammans med barn.

Montessoripedagogiken hemma i ditt kök med en stegpall för barn

En stegpall för barn är ett riktigt bra hjälpmedel i köket. Med hjälp av de små trappstegen kan ditt barn på egen hand kliva upp på stolens plattform för att hjälpa dig i köket. Visste du att en hjälpa till pall grundar sig på den pedagogik som är känd som montessori?

Montessoripedagogiken går ut på att barn själva ska kunna utveckla sin självständighet och sin deltagande i de vardagliga sysslorna. Det enda du som förälder behöver göra är att ge ditt barn rätt hjälpmedel och rätt miljö för att kunna lyckas. Om du ger ditt barn alla de rätta förutsättningarna för att lyckas, då är det nästan omöjligt för barnet att inte klara av det du önskar. Om du vill att ditt barn ska kunna lära sig att laga mat och tvätta händerna, varför då inte skaffa en hjälpa till pall som gör det möjligt. Med ståpallens hjälp kommer ditt barn upp på rätt höjd och får enklare tillgång till det som behövs.

Ditt barn kommer uppskatta att det inkluderas i matlagningen och får lära sig mer. Barn vill ju trots allt göra som vuxna gör. Med en hjälpa till pall kommer ditt barn dessutom att kunna utföra alla sysslor i köket på ett säkert och tryggt sätt. Istället för att stå på en köksstol som ditt barn riskerar att halka av i ivern att hjälpa till, ger en barnpall en större trygghet med sina reglar som skyddar barnet från alla håll.

En hjälpa till pall är dessutom lättviktigt och smidigt konstruerad. Därmed är det enkelt för ditt barn att på egen hand dra fram pallen till köksbänken när det känner för att hjälpa dig. Stolen är liten och snygg. Den kräver inte heller något större utrymme utan kan enkelt förvaras i ett hörn när den inte används.

En stå upp hjälpa till pall behöver dock inte alltid förvaras mellan användningarna. Många är väldigt mångsidiga och kan fällas ner för att skapa ett bord och en sittpall. Då kan ditt barn använda pallen även för att sitta, pyssla och måla vid. Ställ in den i köket så kan ditt barn sitta och pyssla bredvid dig när du lagar mat. Då får ni en härlig kvalitetsstund tillsammans även fast ditt barn inte är på matlagningshumör.